CEERS sonucunda James Webb Uzay Teleskobu’nun şimdiye kadarki en ayrıntılı görüntüsü ortaya çıktı.
James Webb Uzay Teleskobu, yakaladığı görüntülerle göz kamaştırıyor, Kozmik Evrim Erken Yayın Bilim Çalışması (CEERS) sonucunda şimdiye kadarki en ayrıntılı görüntü ortaya çıktı.
Yeni görüntü, birden fazla veri parçasını içeren bir mozaik olarak yer alıyor. CEERS üzerinde çalışan kişiler tarafından oluşturulan görüntü, görenleri büyüledi. Ekip, dünyadaki 28 kurumda görev yapan 105 bilim insanı ve 19 araştırmacıdan oluşuyor.
Gök adalar, parlak mavi sarmal kollu bir gök ada içeriyor. Ayrıca popüler video oyunu karakterine benzerliği nedeniyle ‘Pac-Man‘ lakaplı bir eliptik galaksi var. Dikkat çeken diğer gök adalar arasında yaklaşık 9 milyar yıl öncesine ait olduğuna inanılan Uzay Kraken lakaplı gök ada yer alıyor.
James Webb Teleskobunun Ana Görevleri
Bu teleskop ile evrenin ilk yıldızları olan metal açısından fakir Nesil-3 (Population-III) yıldızların tespit edilebilmesi, ilk galaksilerin oluşumu ve evrim sürecinin gözlemlenmesi ve son olarak yıldızların ve gezegen disklerinin oluşumunun gözlenip anlaşılması ve dış gezegenlerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Böylesi uzak hedeflerin gözlemi için yıldızlararası ve galaksilerarası uzayda bulunan toz ve gaz bulutlarının ötesini görmek şarttır. Teleskobun kızılötesi spektruma odaklanması da bu yüzdendir.
Kızılötesi radyasyon, böyle bölgeleri görünür spektruma göre daha az kayıp yaşayarak geçer. Örneğin galaksimizin merkezindeki devasa kütleli karadelik Sagitarrius A, Webb için çok cazip bir hedeftir çünkü mevcut ekipmanlarımız, galaksinin bu bölümündeki yoğunluğun ardını görmekte yetersiz kalmaktadır. Soğuk objelerin de ışımasının büyük bir yüzdesi kızılötesi spektrumda gerçekleşir. Güneş sistemi gezegenleri ve dış gezegenler, kahverengi cüceler, Kuiper kuşağı objeleri, Oort bulutu objeleri ve başka yıldızların döküntü disklerini en rahat görebileceğimiz tayf, kızılötesidir.